Keerpunt in aantal faillissementen: stijging van 55 procent in maart

Keerpunt in aantal faillissementen: stijging van 55 procent in maart

In onze blog van maart schreven we al dat het aantal faillissementen op een recordlaagte zat, maar dat verhoogde waakzaamheid zeker raadzaam was. Begin 2022 werden 10 procent meer Belgische faillissementen verwacht en helaas, een half jaar later, komt deze voorspelling ook uit. Volgens cijfers van Statbel werden er in de eerste 22 weken van dit jaar 3.974 faillissementen uitgesproken. Dat zijn 55 procent meer faillissementen tegenover dezelfde periode in 2021. De komende maanden verwacht dataleverancier Graydon zelfs een nog scherpere evolutie van de faillissementen. Wees dus op tijd voorbereid, behoud grip op de situatie en doe een beroep op Invordering, de incassopoot van Interius advocaten.

Verschillende oorzaken van verhoogde faillissementscijfers

Handelsinformatiekantoor Graydon zegt dat de stijging van de faillissementscijfers een direct gevolg is van het hernemen van de dagvaardingen in faling binnen bepaalde provincies door de specifieke overheidsinstanties, en de fiscale besturen in het bijzonder. “Hierbij is het belangrijk vast te stellen dat ondernemingsrechtbanken nu ook de dagvaardingen opnemen die betrekking hebben op nieuwere dossiers; ze beperken zich niet meer tot de dossiers die al voor de eerste lockdown hangende waren,” stelt Graydon.

Niet alleen de coronacrisis zorgde ervoor dat de bedrijfswereld door mekaar geschud werd. Nu steken er nog bijkomende problematieken de kop op, met verstrekkende economische gevolgen: hoge inflatie, stijgende loonkosten en de oorlogssituatie in Oekraïne die onder andere voor bevoorraadingsproblemen zorgt.

Keerpunt in aantal faillissementen: stijging van 55 procent in maart
Keerpunt in aantal faillissementen: stijging van 55 procent in maart

Regionale cijfers op een rijtje            

Een regionale opsplitsing van de faillissementscijfers van maart 2022 vertelt ons het volgende:

Vlaams Gewest:

  • De provincie Antwerpen is nog steeds koploper. Daar wordt een toename van 128,7 procent tot 231 faillissementen opgetekend.
  • De provincie Oost-Vlaanderen toont een forse stijging met 51,8 procent tot 126 faillissementen.
  • In de provincie West-Vlaanderen werd een toename met 94,4 procent tot 105 faillissementen genoteerd.

In het Brussels en Waals Gewest liep het niet zo’n vaart en zijn de cijfers (voorlopig) minder dramatisch:

Waals Gewest:

  • De provincie Waals-Brabant toont een daling van het aantal faillissementen van 47 gevallen in 2021 naar 23 gevallen in maart eerder dit jaar (- 51 procent).
  • In de provincie Henegouwen wordt een daling van 16,1 procent faillissementsuitspraken opgetekend.
  • De provincie Luik toont een daling van 14,7 procent.
  • Tot slot zijn er in de provincies Namen en Luxemburg wel stijgende faillissementsuitspraken te noteren.

De verscherpte alertheid die begin dit jaar gevraagd werd, blijft dus zeker geen overbodige luxe.

Schakel Invordering in voor een accuraat debiteurenbeheer

Wanbetalers kunnen de stabiliteit van je bedrijf in het gedrang brengen. Gezien het feit dat het aantal faillissementen pijlsnel de hoogte in gaat, moet je extra waakzaam zijn en beter vroeg dan laat de uitmuntende expertise van Invordering inschakelen. Freek VAN NECK, advocaat gespecialiseerd in het leiden van bijzondere incassotrajecten, staat je bij met raad en daad om tot een werkzame oplossing te komen.