Corona en incasso: een essentiële evenwichtsoefening
Corona en incasso, gaat dat wel samen? Het antwoord is simpel: ja. Het zijn zware economische tijden. Corona hakt hard in op onze samenleving en op het bedrijfsleven. Dat voelt iedereen. Zowel kleine ondernemingen als grote bedrijven, maar ook gezinnen. In normale tijden gaat ongeveer 20% van de ondernemingen failliet omwille van niet geïnde facturen door wanbetaling. Volgens gegevens van Graydon hebben veel bedrijven het op dit moment enorm zwaar om rendabel te blijven. Wat hen vaak in leven houdt zijn de steunmaatregelen vanuit de overheid. Er wordt dan ook een faillissementengolf verwacht deze winter. Wees dus op je hoede en zorg ervoor dat een gebalanceerd debiteurenbeheer de nodige aandacht krijgt, zeker in deze zware coronatijden. Een goede tip daarbij: corona mag geen excuus zijn om de onbetaalde facturen te laten liggen.
Hou je bedrijf vitaal en energiek
De gezondheid van iedereen om ons heen staat vandaag op de eerste plaats. Maar verlies daarbij de financiële gezondheid van je eigen bedrijf niet uit het oog. Langs de ene kant wil je als onderneming je klanten niet de financiële dieperik induwen, maar langs de andere kant wil je uiteraard ook dat je onderneming rendabel blijft en niet tegen een faillissement aanleunt. Zorg er dus voor dat je eigen liquiditeit op peil blijft en dat kan je doen met een efficiënt debiteurenbeheer.
Kies voor een snelle en minnelijke aanpak via incasso
Wordt jouw geduld op de proef gesteld en blijven betalingen op zich wachten, nadat alle stappen van het intern incassoproces zijn doorlopen? Tijdens corona kunnen openstaande facturen zich helaas snel opstapelen. Aarzel niet, en neem tijdig contact met een professionele externe partner, zoals Interius Advocaten.
Interius Advocaten zal uw onbetaalde facturen invorderen en ervoor zorgen dat deze uiteindelijk betaald raken. Op welke manier daartoe gekomen wordt, is van groot belang. Minnelijke invordering is de eerste weg die moet bewandeld worden. Een vleugje menselijkheid aan de dag leggen in deze beroerde periode is daarbij geen overbodige luxe. De woorden dialoog en empathie staan centraal in de manier waarop het invorderingsproces in deze speciale tijd moet aangepakt worden.
Enkele leidraden in dit proces:
- Dialoog werkt. Een incassospecialist gaat in overleg met de debiteur. Ze bespreken een haalbaar afbetalingsplan, met eventueel een verlenging van de betaaltermijnen.
- Goede voorbereiding. Er wordt voldoende tijd genomen om de debiteur te screenen en met hem mogelijks ook een telefonisch gesprek te voeren. Zo wordt er een heldere inschatting gemaakt van de financiële situatie van de klant en diens betalingsmogelijkheden.
- Snelheid. Hoe sneller de debiteur zijn schulden vereffent, hoe lager de directe en indirecte kosten voor je bedrijf zullen zijn. Zo simpel is het. Er wordt bewust voor een snelle en kordate aanpak gekozen, zodat het geld snel binnenkomt en de incassokosten niet onnodig hoog oplopen.
- Juridische procedures als laatste stap. Indien mogelijk worden juridische procedures vermeden. Maar dikwijls zijn ze niet uit te sluiten. En dat wordt ook duidelijk meegegeven aan de debiteur.
Bijzonder incassotraject tijdens de corona-periode
Wil je snel resultaat zien, op een deugdelijke manier? Kies voor het bijzonder incassotraject dat Interius aanbiedt, speciaal in deze corona-tijden. In dit traject schrijft Interius de niet-betaler aan, met de melding dat er een bijzondere procedure opgestart wordt om de betalingsachterstand op te lossen. Daarbij geniet de debiteur zelfs verschillende voordelen. Enerzijds wordt de rente kwijtgescholden die normaliter aangerekend wordt. Anderzijds wordt er in termijnen gewerkt waarbinnen de debiteur zijn schulden kan aflossen. Zo kan het bedrag verlaagd worden in de eerste termijnen en stelselmatig opgetrokken worden op het ritme van de debiteur. Op deze manier wordt de debiteur op geen enkele manier extra financieel belast. Hij krijgt dus de kans om in een goede verstandhouding en op een menselijke manier zijn openstaande facturen te betalen.
“Wanneer je kiest voor dit bijzonder incassotraject, laat je als onderneming zien dat je in deze uitzonderlijke tijden een correcte bedrijfsvoering hoog in het vaandel draagt. En dat je professionalisme vooropstelt. Professionalisme met een begripvol, minnelijk, ethisch verantwoord én kordaat randje. Wees ook niet bang om de stap te zetten of voor eventuele imagoschade van je onderneming. Corona en incasso kunnen effectief samen gaan,” besluit Freek Van Neck, één van de partners van Interius Advocaten, het advocatenkantoor achter Invordering.
Wens je meer informatie over de aanpak en de strategie? Neem contact op via Invordering, de incassowebsite van Interius Advocaten, of met Freek VAN NECK van Interius Advocaten.