Wapen je onderneming tegen wanbetaling en schakel tijdig de incassodiensten van Invordering in

Zomer 2023: historisch hoog aantal faillissementen treft Vlaanderen

De Tijd kopte afgelopen weekend ‘Deze zomer recordaantal faillissementen in Vlaanderen’. Uit gegevens van het onderzoeksbureau Graydon blijkt dat er de voorbije zomermaanden 682 faillissementen werden uitgesproken, wat een stijging van 21 procent betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Wapen je onderneming tegen wanbetaling en schakel tijdig de incassodiensten van Invordering in
Recordaantal faillissementen treft Vlaanderen. Wapen je onderneming tegen wanbetaling en schakel tijdig de incassodiensten van Invordering in

Regionale verschillen: Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen op kop

De afgelopen maanden juli en augustus werden er in België 1.133 faillissementsvonnissen uitgesproken: in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar een stijging met + 22,89%. Vlaams-Brabant (137 faillissementen, +75%) en Oost-Vlaanderen (149, +1,36%) waren de gebieden met de meeste faillissementen. In Brussel was het aantal faillissementen bijna een derde hoger dan in de zomer van 2022, met 181 faillissementen. In Wallonië werden in juli en augustus 269 bedrijven failliet verklaard, een stijging van 26 procent.

Recordaantallen in bouwsector, transport en autohandel

De bouwsector blijft zeer kwetsbaar, met een recordaantal van 1367 faillissementen sinds het begin van dit jaar. Ook de transportsector heeft een recordaantal faillissementen gezien, met 420 gevallen sinds het begin van 2023. De autohandel en garages staan op de derde plaats met 238 faillissementen.

Jonge ondernemingen kop van jut

De laatste paar maanden werd waargenomen dat jonge bedrijven een grotere aanwezigheid hebben in de statistieken van bedrijfsfaillissementen. Deze opwaartse trend is voornamelijk merkbaar in Vlaanderen, waar bedrijven die tussen de 0 en 4 jaar oud zijn, verantwoordelijk zijn voor maar liefst 46,71% van het totale aantal faillissementen. Deze opvallende ontwikkeling kan volgens Graydon worden toegeschreven aan twee belangrijke factoren. Enerzijds door bedrijven die net voor de coronapandemie opgericht zijn en niet de financiële buffer hadden om deze moeilijke periode te doorstaan. Anderzijds is er een toename van de inspanningen om frauduleuze bedrijven aan te pakken.

Wapen je onderneming tegen wanbetaling en schakel tijdig de incassodiensten van Invordering in

Wanbetalingen vormen een potentiële bedreiging voor de stabiliteit van jouw bedrijf. Met het groeiende aantal faillissementen in gedachten, is het cruciaal om proactief te handelen en de expertise van Invordering op tijd in te schakelen. Advocaat Freek VAN NECK en het team begeleiden je via een bijzonder incassotraject richting een effectieve oplossing.